Wie ik ben

Mijn naam is Pauline Houterman, geboren en getogen in Zeeland. Ik woon sinds 2006 in Zeist. Zeist was voor mij de ideale plek om te gaan wonen voor mijn studie Pedagogische Wetenschappen (opvoedkunde) aan de Universiteit van Utrecht. Het bevalt me hier prima, dus ik ben er, na het behalen van m'n Masterdiploma (Master: Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken) in 2011, gewoon blijven wonen. Ik ben een positief ingesteld persoon, hou van lachen en probeer iets moois te maken van elke dag. Ik vind het leuk om spelletjes te bedenken en te doen, verder vind ik het leuk om met kinderen te kletsen en grapjes met ze te maken. Onlangs (in 2021) heb ik, door middel van het volgen van een aantal vakken, ook de master Orthopedagogiek behaald.

Missie, doel & visie 

Ik heb 'Gezinscoach Pauline' opgericht, omdat het mij aan het hart gaat dat er in sommige gezinnen sprake is van disharmonie. Dit kan invloed hebben op de rest van het leven van een kind en de ouders. Daarom is mijn missie om gezinnen de harmonie terug te laten vinden. Zodat er een mooie band ontstaat tussen de gezinsleden, die behouden blijft als de kinderen zelf al volwassen zijn. Ik wil hierbij de krachten, kwaliteiten en zelf geformuleerde doelen van alle gezinsleden gebruiken, zodat het echt maatwerk wordt waar iedereen achter staat. Daarnaast werk ik met oplossingsgerichte technieken, omdat ik van mening ben dat er met die methode het snelst verandering komt.

Mijn doel is dat ik zo veel mogelijk gezinnen ga helpen hun opvoedkundige problemen op te lossen. Ik begin daarbij rond mijn eigen woonplaats. Ik ben aangesloten bij de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, zodat mijn diensten vergoed kunnen worden.

Daarnaast heb ik een visie. Ik wil mensen bereiken die nu nog denken dat ze het allemaal zelf moeten kunnen. Ik vind deze gedachte namelijk niet kloppen. Je hebt geen handleiding gekregen bij je kind en als je geen opvoedkunde hebt gestudeerd, waarom zou je het dan zelf moeten kunnen? Deze en andere niet-helpende gedachten wil ik de wereld uit helpen. Dit doe ik door de verhalen van gezinnen aan jullie te laten lezen, hier en op Facebook (alleen met toestemming van gezinnen).

Werkervaring

Ik werk sinds januari 2017 als Gezinscoach Pauline en dit bevalt me ontzettend goed. Ik haal veel voldoening uit het werk, omdat ik zie dat gezinnen met sprongen vooruit gaan binnen een korte tijd. Daarnaast is mijn werk altijd interessant door de grote verscheidenheid van problemen en de verschillende mensen. Verder vind ik het werk ook leuk, omdat we altijd werken naar oplossingen in plaats van dat we (lang) focussen op problemen, dit maakt het werk positief. Tot slot vind ik het leuk dat er, tijdens de serieuze gesprekken, ook altijd een dosis humor aanwezig kan zijn. Dit maakt de gesprekken niet alleen leuk een laagdrempelig, ik denk dat het zelfs nuttig is. De situatie wordt namelijk wat luchtiger, zodat er energiek aan de doelen gewerkt kan gaan worden.

Ik werkte hiervoor al 15 jaar met kinderen en jongeren in verschillende settings. Lees er hier meer over. Wat ik bijna altijd merk en ook terug hoor van ouders en collega's is dat kinderen en jongeren mij snel accepteren, dat wordt vooral gezegd als het gaat over kinderen en jongeren die moeite hebben met nieuwe mensen. Deze kwaliteit komt goed van pas bij gezinscoaching.

Ik ben HKZ gecertificeerd. Het keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar. Met het HKZ-keurmerk kunnen organisaties en praktijken laten zien dat zij serieus werk maken van kwaliteit van zorg en dat ze voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden door klanten, professionals en relevante stakeholders. Een organisatie met het HKZ-keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening. Zie hkz.nl

Ik ben SKJ-geregistreerd, SKJ, of Stichting Kwaliteitsregister Jeugd is een beroepsregister voor jeugdprofessionals in Nederland. Zie skjeugd.nl

Ik ben lid van de NFG, deze beroepsgroep is een onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor professionals werkzaam in het complementaire psychosociale werkveld. De NFG ondersteunt daar waar mogelijk, bijvoorbeeld bij verzekeringen, wetten, regelgeving en beleid conform AVG (de privacywetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming). Zie de-nfg.nl

Wilt u meer weten over mijn werkervaring, dan bent u van harte welkom op mijn LinkedIn pagina.

Geaccrediteerde Cursussen

Naast mijn studie en werkervaring heb ik verschillende erkende & geaccrediteerde cursussen gevolgd:

  1. Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren – 2013, RINO-groep
  2. Oplossingsgerichte korte (psycho)therapie bij kinderen en jeugdigen – 2016, RINO-groep
  3. Samenwerken met ouders – 2016, RINO-groep
  4. Spreken of preken, over duidelijke communicatie met pubers en jongeren – 2016, RINO-groep
  5. Gezinsgesprekken – 2017, RINO-groep
  6. Congres “De Vaderfactor en schaamte, invloed op persoonlijke en professionele ontwikkeling” – September 2020, RINO-groep
  7. Psychopathologie bij kinderen en jeugdigen - Maart 2021, King nascholing
  8. Jeugd‑ en gezinsrecht - Maart 2021, Jeugdzorgacademie
  9. Neuropsychologische diagnostiek bij kinderen - April 2021, PAO Psychologie, Nascholing & Opleiding
  10. Incredible Years: gedragstherapeutische oudertraining in opvoedvaardigheden - November 2021, RINO-groep
  11. Het Magische Schatkist Avontuur. Module 1 - Maart 2023, Anneke Davids

Wilt u meer weten over mijn kennisgebieden, dan is hier een overzicht van mijn gevolgde workshops/lezingen, webinars en gevoerde gesprekken met specialisten.

 

Gezinscoach Pauline is aangesloten bij: